Welkom bij Horlogewisselkantoor

Inkoop en verkoop van luxe merkhorloges

Bekijk alle merken Bekijk alle locaties

Cartier horloge verkopen, veilen of taxeren

Cartier horloge verkopen

Een Cartier horloge is een waar sieraad om uw pols. De vraag naar vintage Cartier horloges groeit nog steeds door hun tijdloze uitstraling en hoge kwaliteit. Wanneer u speelt met de gedachten uw Cartier horloge te verkopen dan is dit het juiste moment. Maar dit wilt u natuurlijk wel bij een bedrijf doen met verstand van zaken. Het Horlogewisselkantoor handelt dagelijks in horloges van topmerken. Cartier Santos, Tank, Ballon Bleu, Pasha en de Panthere zijn zo een paar populaire modellen. Laat uw Cartier horloge gratis en vrijblijvend taxeren door één van onze horloge-experts. Indien u bereidt bent om het horloge te verkopen kunt u contant of per bank worden uitbetaald.

Cartier horloges staan al jaren lang bekend om haar prachtige simpele en sterke ontwerpen. Veel modellen bestaan al jaren en zijn vaak in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. Genoeg redenen om eens in de geschiedenis te duiken van dit grote merk. Veel mensen denken bij Cartier aan de luxe sieraden, geuren en tassen. Maar het bedrijf is ook groot geworden met  horloges zoals de Santos en de Tank.

Het begin van Cartier als juwelier

De geschiedenis van Cartier begon bij Louis-François Cartier. Hij startte zijn carrière als leerling bij Adolphe Picard, van wie hij leerde hoe hij met de hand sieraden van hoge kwaliteit kon maken. Toen zijn meester overleed, nam Cartier de winkel over, gevestigd aan de Reu Montergeuil in Parijs. Cartier opende in 1859 de eerste Cartier-boetiek, eveneens in Parijs. Cartier maakte sieraden met bijzondere en innovatieve ontwerpen. Zo wist hij onder andere sieraden van platina te maken, iets wat tot dan toe vrijwel onmogelijk was gebleken.

Cartier bouwde snel een groot klantenbestand op en leverde aan vele koningshuizen.  Cartier verwierf hierdoor snel de titel” juwelier voor koningen, koning onder de juweliers”. In 1874 wordt het bedrijf overgenomen door Alfred Cartier, de zoon van Louis-Francois. De drie zoons van Alfred Cartier (Louis, Jacques en Pierre Cartier) gingen ook alle drie binnen het familiebedrijf werken. Ze reisden de wereld over en zorgden er zo voor dat de bekendheid en reputatie van Cartier wereldwijd toenam. Daarnaast openden ze in 1902 een winkel in Londen en in 1909 een winkel in op Fifth Avenue New York. Iedere broer was verantwoordelijk voor een van de vestigingen.

Het eerste Cartier polshorloge wordt gemaakt

Sinds de oprichting maakte Cartier zakhorloges in kleine aantallen. Vanaf 1888 waren ook polshorloges voor dames te vinden in de collectie van Cartier. Het eerste Cartier polshorloge voor heren werd in 1903 gemaakt. Een vriend van Cartier, Albert Santos-Dumont, was fervent luchtvaartpionier. Cartier ontwikkelde een polshorloge wat geschikt was voor piloten. Het horloge kreeg een vrij plat ontwerp en een vierkante kast. Cartier vernoemde dit model naar zijn vriend en kreeg dus de naam ‘Santos’. De status als beroemdheid van Santos-Dumont zorgde ervoor dat het polshorloge al snel grote populariteit verwierf onder het grote publiek. Het duurde echter tot 1911 totdat de Cartier Santos gelanceerd werd als onderdeel van de collectie van Cartier. De lancering van de Santos was net als Albert-Santos iconisch te noemen en zorgde ervoor dat niet alleen vrouwen maar ook mannen polshorloges gingen dragen.

Cartier werkt samen met Jeager en LeCoultre

Hierna begon Cartier meer polshorloges te ontwikkelen, waarbij geholpen werd door Edmond Jeager. Sinds 1900 was Jeager een ook belangrijk leverancier van uurwerken voor Cartier. Jeager had een extreem dun uurwerk ontwikkeld wat werd geproduceerd door LeCoultre. In 1907 gingen Cartier en Jeager een stap verder door samen de “European Watch & Clock Company” op te zetten. Dit bedrijf bevond zich in de fabriek van LeCoultre en maakte extreem hoogwaardige uurwerken welke exclusief aan Cartier geleverd werden. Vanwege deze exclusiviteit verplichtte Cartier zich tot een minimale jaarlijkse afname van 250.000 frank, destijds een klein fortuin. Deze exclusieve relatie bleef voorbestaan tot 1933. Doordat de uurwerken voor de horloges door Jeager werden ontworpen, kon Louis Cartier zich volledig richten op het ontwerp.

 

De Cartier Tank als symbool van de overwinning

Tijdens de eerste wereldoorlog, werd Louis-Francois Cartier geïnspireerd door de vorm van de Franse Renault FT tanks.
Hij gebruikt het silhouet van de tank als de basis voor het ontwerp van de Cartier Tank. De lange zijkanten van het horloge lijken op de rupsbanden van de tank. Edmond Jaeger zorgde
voor het uurwerk die exclusief voor Cartier werkte.

In 1918 werd het eerste exemplaar van de Cartier Tank gegeven aan de Amerikaanse generaal John Pershing als een overwinningshorloge.
De eerste oplage bestond uit een aantal van 6 stuks, welke vrij snel werden verkocht in de winkel in Parijs.

In 1922 wordt er een nieuw ontwerp gemaakt met een meer vierkante kast met ronde hoeken. De Cartier Tank is in alle jaren steeds een beetje aangepast. Er zijn
dus vele variaties van het model op de markt gebracht. Een echt icoon in de horlogecollectie van Cartier. Vele beroemdheden, kunstenaar, acteurs en modeontwerpers,
droegen en dragen het populaire model van Cartier.

De Cartier Pasha wordt gemaakt voor de Sultan van Marrakech

In 1932 ontwikkelde Louis Cartier de Cartier Pasha. Dit horloge werd op verzoek gemaakt voor de sultan van Marrakech, welke ook wel Pasha werd genoemd. Hij wilde een horloge wat hij ten alle tijden kon dragen, ook tijdens het nemen van een bad. Hierop werd een horloge ontwikkeld met een geschroefde dop over de kroon met een kettinkje eraan. Daarnaast werden er beschermende tralies over het glas heen geplaatst. In 1943 wordt de Cartier Pasha onderdeel van de collectie en in 1985 wordt de Cartier Pasha opnieuw ontworpen door de beroemde horloge ontwerper Gerald Genta.

Cartier heeft een lastige periode tijdens en na de tweede wereldoorlog

Tijdens de tweede wereldoorlog ging het echter slecht met Cartier. Ten eerste werd Parijs bezet door de Duitsers, waardoor de vestiging in Parijs het contact met de vestigingen in Londen en New York verloor. Daarnaast overleden zowel Jacques als Louis Cartier in 1942. Pierre Cartier was tot dan toe verantwoordelijk voor de vestiging in New York, maar kwam terug naar Parijs om vanuit daar het bedrijf te leiden. Later zorgde de nasleep van de oorlog ervoor dat Cartier veel klanten verloor en was Pierre genoodzaakt de vestigingen in New York en Londen te verkopen aan investeerders.

De redding van Cartier dankzij een aansteker

De redder van Cartier bleek Robert Hocq te zijn. Hij vond in 1953 de eerste gas-aansteker uit en zijn bedrijf “Silver Match” was zeer succesvol en verkocht miljoenen gasaanstekers. Hocq kwam op het idee een luxe aansteker op de markt te brengen en benaderde diverse Franse juweliers, waaronder Van Cleef & Arpels. Die zagen hier echter niets in, maar Cartier was bereid om de uitdaging aan te gaan en ontwikkelde samen met Hocq deze nieuwe luxe aansteker. Binnen Silver Match was de jonge Alain Dominique Perrin verantwoordelijk voor dit project. De nieuwe aansteker werd een doorslaand succes en werd al snel een wereldwijd statussymbool. In de jaren 70 werden honderdduizenden aanstekers verkocht.

Vanwege het succes van Cartier werd een consortium opgezet met een aantal investeerders waaronder Alain Dominique Perrin, Franse bankier Joseph Kanoui en Anton Rupert uit Zuid Afrika. In 1972 werd Cartier Parijs overgenomen door deze groep, gevolgd door de vestiging in Londen in 1974.  Na de overname van Cartier New York in 1979 werd de naam veranderd in Cartier Monde, met Robert Hocq als directeur.

 

Les Must de Cartier collectie

De volgende geniale zet was de Les Must de Cartier collectie opgezet door Hocq en Perrin. Deze collectie begon met aanstekers, maar later volgden ook horloges, zonnebrillen, lederwaren en pennen. De kwaliteit van de artikelen was niet vergelijkbaar met de kwaliteit van Cartier uit de hoogtijddagen aan het begin van de eeuw, maar het maakte wel het ultra-luxe merk Cartier bereikbaar voor een groot publiek.

Zo werd de Must de Cartier Tank gemaakt met een vergulde horlogekast en een quartz uurwerk. De lage prijs van 150 dollar zorgde ervoor dat er grote aantallen verkocht werden en Cartier voor vrijwel iedereen bereikbaar was geworden.

Cartier wordt overgenomen door de Richemont group

Uiteindelijk werden Cartier Monde en Les Must de Cartier samengevoegd tot Cartier International SA met Perrin als directeur. Hij heeft deze positie voor bijna 20 jaar  vervuld. Anton Rupert had een fortuin vergaard in de tabaksindustrie en kocht uiteindelijke alle aandelen over van de andere aandeelhouders. Rupert bezat meerdere luxe merken zoals Piaget, Chloe en Hackett en bracht deze samen onder in “Vendome Luxury group”. Richemont was het moederbedrijf van zowel de tabaks-groep als de Vendome groep en bezat in 1993 reeds 70% van de aandelen in Vendome groep. In 1997 begon Richemont met de overname van aandelen van de overige aandeelhouders, en in 1998 werd Vendome opgenomen in Richemont group. Cartier valt nog steeds onder Richemont groep en is een van de grootste merken binnen deze luxe-groep.

Cartier horloge kopen op de veiling van Veilinghuis de Ruiter

Wilt u een mooie vintage Cartier horloge kopen? Het Horlogewisselkantoor heeft een nauwe samenwerking met Veilinghuis de Ruiter. Elke veiling worden er mooi top horloges geveild. Cartier, Breitling, Rolex en nog vele andere merken. Ga mee in het bieden en misschien wordt u de nieuwe eigenaar van een Cartier Santos of een van de andere modellen.

Naast het kopen en meebieden op de veiling kunt u ook uw Cartier horloge laten veilen. Uw horloge zal worden aangeboden naast andere bekende luxe horlogemerken. Breitling, Omega, Baume & Mercier en nog vele andere topmerken. Bezoek één van onze kantoren in Nederland of België en laat de waarde van uw Cartier bepalen. De horloge expert zal u een voorstel doen. Wat is ongeveer de opbrengst, inzet en de veilingkosten. Alle aangeboden horloges worden in topstaat aangeboden en online gepromoot. Bij elke veiling van Veilinghuis de Ruiter wordt er een mooie veilingcatalogus uitgegeven.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met één van onze kantoren in Nederland en België.