Welkom bij Horlogewisselkantoor

Inkoop en verkoop van luxe merkhorloges

Bekijk alle merken Bekijk alle locaties

IWC horloge verkopen, veilen of taxeren

IWC horloge verkopen | De International Watch Company

Een IWC horloge verkopen of inruilen doe je niet elke dag. Dit zeer luxe horlogemerk maakt alleen horloges van de beste materialen. De meeste modellen van IWC Schaffhausen zijn tijdloze ontwerpen. Wellicht heeft u een Portuguese, Portofino of een IWC Pilot horloge in uw bezit en denkt u erover na om deze te verkopen. Dan bent u bij het Horlogewisselkantoor aan het juiste adres. Dagelijks taxeren en kopen wij horloges van topmerken. Naast polshorloges kunt u ook antieke IWC zakhorloges verkopen.

De International Watch Company in een zeer oud en betrouwbaar horlogemerk dat al bestaat sinds de 19e eeuw. Tegenwoordig worden veel Hollywood sterren gespot met een van de topmodellen van het wereldberoemde horlogemerk. Genoeg reden om de historie eens te belichten.

IWC combineerde Amerikaanse en Zwitserse kennis en ervaring

International Watch Company werd opgericht door de Amerikaanse horlogemaker Florentine Ariosto Jones. Jones was directeur geweest bij E Howard & Co in Boston, Amerika. De Howard fabriek was destijds een van meest vooraanstaande producenten van horloges in Amerika. Jones had de visie om Amerikaanse kennis op het gebied van industrialisering te combineren met het Zwitserse vakmanschap en de lage lonen in Zwitserland. Op deze manier wilde hij op een relatief voordelige manier hoogwaardige uurwerken voor de Amerikaanse markt produceren.

In Zwitserland werden horloge-onderdelen tot dan toe door onafhankelijk vaklieden gemaakt, die vanuit huis werkten. Jones wilde deze vaklieden onderbrengen in een fabriek, waar de productie van horloges veel meer industrieel plaatsvond. Zijn plannen werden niet direct positief ontvangen, omdat de lokale vaklieden niets zagen in een fabriek. Jones ontmoette echter Heinrich Moser, de eigenaar van horlogefabriek H Moser & Cie in Schaffhausen. Samen richtten ze International Watch Company op. Als eerste locatie werd gebruikt gemaakt van ruimte in de fabriek van Moser en later werd ook elders in Schaffhausen ruimte gehuurd vanwege de snelle groei.

IWC komt in handen van de familie Rauschenbach

In 1875 werd er een nieuwe fabriek gebouwd aan de oever van de Rijn. Op dat moment heeft IWC al 196 medewerkers in dienst. In 1875 keerde Jones terug naar Amerika, omdat hij niet aan de verwachtingen van de aandeelhouders kon voldoen. In 1880 werd de fabriek gekocht door Johannes Rauschenbach-Vogel, die al een motorenfabriek in Schaffhausen had. Johannes overleed echter een jaar nadat hij de fabriek overnam en zijn zoon Johann Rauschenbach-Schenk neemt de leiding over IWC over. Hij wist echter meteen te innoveren met IWC en bracht in 1885 het eerste zakhorloge op de markt met een digitale aanduiding van uren en minuten (het zogenaamde Pallweber systeem). IWC heeft tijdens het 150 jaar bestaan van het bedrijf een moderne Pallweber zakhorloge en polshorloge uitgebracht.


Homberger neemt het roer over

In 1903 trouwde Ernst Jakob Homberger met de jongste dochter van Rauschenbach. De andere dochter van Rauschenbach was getrouwd met de bekende psychiater Carl Gustav Jung. Toen Johan Rauschenbach-Schenk overleed in 1905 nam Homberger de leiding over binnen IWC. Zijn schoonbroer Jung was ook actief binnen het bedrijf. Zowel Homburger als Jung waren in het bezit van aandelen, welke ze via hun huwelijk verkregen hadden. In 1929 kocht Homberger de aandelen in IWC over van Jung en werd hij volledig eigenaar van het bedrijf. Homberger was van grote waarde voor IWC en leidde het bedrijf door de economische crisis in de jaren 30 heen.

IWC maakt een pilotenhorloge

In het begin van de 20e eeuw ontwikkelde de luchtvaart zich snel en ontstond er vraag naar pilotenhorloges. Doordat de twee zoons van Homberger een passie voor luchtvaart hadden, besloot Homberger een speciaal pilothorloge te ontwikkelen. In 1936 werd de IWC “special watch for pilots” op de markt gebracht. Het horloge had onder andere een onbreekbaar glas en dikke wijzers met lichtgevende verf. Daarnaast was dit horloge bestand tegen magnetisme en temperaturen van -40 tot + 40 graden Celcius.

De IWC Portugieser wordt ontwikkeld

In 1939 vroegen twee horloge-verkopers uit Portugal tijdens een bezoek aan IWC of het mogelijk zou zijn een polshorloge te maken met de precisie van een marine chronometer. Dergelijke precisie was in die tijd alleen haalbaar bij de grotere zakhorloge uurwerken. IWC besloot dat de enige mogelijkheid hun caliber 74 was, een zeer nauwkeurig zakhorloge uurwerk. Dit betekende wel dat het horloge een diameter van 43mm kreeg. Dit was ongekend groot aangezien een herenhorloge maximaal 35 mm groot was in die tijd. Dit grote horloge kreeg als snel de bijnaam “Portugieser en werd in kleine oplages geproduceerd. Pas in de jaren 90 ontstonden er meerdere varianten, (waaronder chronograven) en werden er grotere aantallen geproduceerd van de IWC Portugieser.

IWC start met de productie van militaire horloges

In 1940 werd gestart met de productie van extreem grote en nauwkeurige pilotenhorloges voor de Duitse luchtmacht, de zogenaamde B-Uhren. Deze horloges werden gedragen door piloten en met elkaar gelijkgezet voor aanvang van een missie, zodat alle piloten dezelfde tijd hadden. In 1944 werd gestart met het leveren van militaire polshorloges aan het Britse leger. Op het achterdeksel stonden de letters W.W.W. gegraveerd, welke staan voor “Watch, Wrist, Waterproof”. IWC was een van de twaalf leveranciers van deze militaire horloge leverde aan het Britse leger. Omdat er twaalf leveranciers waren worden deze de “dirty dozen” horloges genoemd. Daarnaast werd een pijl in het horloge gegraveerd, om aan te geven dat het horloge eigendom was van het leger.

In 1944 werd Albert Pellaton aangewezen als technisch directeur van IWC. Pellaton was een autoriteit op het gebied van technische vraagstukken en productieprocessen.
Albert Pellaton was de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het eerste automatische uurwerk wat IWC op de markt heeft gebracht. Er werd een uurwerk ontwikkeld waarbij de kleinste beweging van de rotor gebruikt werd voor het opwinden van de veer. Dit uurwerk werd het Caliber 85 en werd in 1955 als eerste toegepast in de Ingenieur. In datzelfde jaar overleed Ernst Jakob Homberger en nam zijn zoon Hans Ernst Homberger zijn positie over als directeur.

De IWC Ingenieur wordt ontwikkeld

De Ingenieur werd ontworpen als een horloge voor wetenschappers en technici. Om het horloge geschikt te maken voor deze doelgroep moest een horloge waterdicht zijn, bestand zijn tegen magnetisme en nauwkeurig lopen. Het nieuwe automatische caliber 85 werd geplaatst in een week-ijzeren kooi om het te beschermen tegen magnetisme.
Hierdoor was het horloge 16 keer meer tegen magnetisme bestand dan de norm voor
anti-magnetische horloges in Zwitserland. In 1976 werd de Ingenieur opnieuw ontworpen door de beroemde ontwerper Gerald Genta. De Ingenieur maakt tot op de dag van vandaag deel uit van de collectie van IWC en is nog steeds geïnspireerd op het ontwerp van Gerald Genta.

IWC tijdens de Quartz crisis

De Quartz-techniek werd voor het eerste toegepast in 1928 in een klok en de decennia daarna werd de techniek steeds compacter. Toen begin jaren 60 de techniek klein genoeg was om in een marine chronometer te passen, besloten 20 Zwitserse horlogemerken ook op Quartz techniek in te gaan zetten. Samen richtten zijn het
Centre Electronique Horloger (CEH) op, waar een Quartz uurwerk werd ontwikkeld wat nauwkeurig, betrouwbaar en efficiënt genoeg was voor de volgende generatie horloges. In 1969 werd het Beta21 uurwerk gelanceerd. IWC paste dit uurwerk toe in de IWC Da Vinci.

Toch zorgde de quartz crisis, de hoge goudprijs en de sterke Zwitserse Frank ervoor de IWC het moeilijk kreeg. Zodoende werd het bedrijf overgenomen door instrumentenmaker VDO Adolf Schindling AG. Zij geloofden erin dat er wel degelijk een markt was voor hoogwaardige en gecompliceerde horloges. Het hoofd van het team horlogemakers, Kurt Klaus, kreeg als opdracht om een eeuwigdurende kalender te ontwikkelen. Het resultaat was een polshorloge met eeuwigdurende kalender, welke een eenvoudig ontwerp had en eenvoudig te bedienen was. De prijs lag echter een stuk lager dan vergelijkbare horloges van merken als Patek Philippe en Audemars Piguet. Daarnaast werd in deze periode ook het meest gecompliceerde polshorloge tot dan toe ontwikkeld. Deze nieuwe koers blijkt succesvol en IWC verwerft een plek in het hogere marktsegment en overleeft de Quartz crisis. Sinds 2000 valt IWC onder de Richemont groep en is het vooral bekend om de klassieke horloges met diverse complicaties en pilotenhorloges.

IWC horloge veilen bij Veilinghuis de Ruiter

Wilt u liever niet direct verkopen dan is het mogelijk om uw IWC horloge te veilen. Uw horloge zal worden aangeboden naast andere bekende luxe horlogemerken. Breitling, Omega, Baume & Mercier en nog vele andere topmerken. Bezoek één van onze kantoren in Nederland of België en laat de waarde van uw IWC bepalen. De horloge expert zal u een voorstel doen. Wat is ongeveer de opbrengst, inzet en de veilingkosten. Alle aangeboden horloges worden in topstaat aangeboden en online gepromoot. Bij elke veiling van Veilinghuis de Ruiter wordt er een mooie veilingcatalogus uitgegeven.

Naast het aanbieden kunt u natuurlijk ook zelf een IWC horloge kopen op de veiling. Meld u aan en bied mee met internationale bieders. Wellicht wordt u de nieuwe eigenaar van een vintage IWC Pilot, Portuguese, Portofino of Da Vinci horloge.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met één van onze kantoren in Nederland en België.