Welkom bij Horlogewisselkantoor

Inkoop en verkoop van luxe merkhorloges

Bekijk alle merken Bekijk alle locaties

Jaeger-LeCoultre horloge verkopen, veilen of laten taxeren

Jaeger-LeCoultre horloge verkopen

Vintage Jeager-LeCoultre horloge verkopen uit een erfenis of heeft u zelf dit horloge al een tijd niet gedragen? Het Horlogewisselkantoor is erg geïnteresseerd in horloges van het merk Jeager-LeCoultre. Horloges met een verhaal, klasse en vakmanschap. Tegenwoordig is de markt voor vintage horloges groter dan ooit. Een goed moment om in te stappen en uw Jeager-LeCoultre horloge te verkopen. Kom langs voor een gratis waardepaling in één van onze kantoren. De experts van het Horlogewisselkantoor kennen de markt goed en zullen u een marktcomforme prijs bieden.

Het begin van LeCoultre

De geschiedenis van Jeager-LeCoultre begint in de Zwitserse Vallee du Joux. Deze vallei in het Zwitserse Jura is al eeuwenlang bekend om de zeer hoogwaardige horloges welke hier worden gemaakt. De inwoners van deze regio haalden hun inkomsten uit agrarische activiteiten. Omdat ze ’s winters niet veel te doen hadden door de strenge winters, gingen de inwoners van deze vallei horloge-onderdelen en horloges maken.

Antoine LeCoultre ontwikkelde een machine voor het maken van assen van tandwielen voor horloges. Vervolgens zette hij in 1833 zijn eerste werkplaats op in het dorpje Le Sentier, in de Vallee du Joux. Vanaf het begin streefde hij ernaar om horloges van de hoogst mogelijk kwaliteit te maken. In 1844 ontwikkelde LeCoultre een meetapparaat, waarmee hij een duizendste van millimeters kon meten (microns), wat destijds ongekend nauwkeurig was. Dankzij deze uitvinding kon hij steeds nauwkeurigere en dunnere horloges ontwikkelen.

In 1847 ontwikkeld hij ook een horloge zonder opwindsleutel. Hij was hiermee echter niet de eerste, dat was namelijk Adrien Philippe, een van de grondleggers van Patek Philippe. LeCoultre exposeerde op de eerste ‘Universal Exhibition’ in Londen. Koningin Victoria kocht daar een horloge van LeCoultre. Daarnaast werden de uitvindingen van Antoine LeCoultre, waaronder een gouden chronometer, bekroond met een gouden medaille.

De expertise van vaklieden wordt gebundeld

In 1858 treed Elie LeCoultre, de zoon van Antoine LeCoultre, toe tot het familiebedrijf.

Hij blijkt een getalenteerde horlogemaker en uitvinder en is van grote waarde voor de verdere groei van LeCoultre. Tot dan toe werden de horlogeonderdelen gemaakt op diverse plaatsen in de regio, door vaklieden die zich specialiseerden in een specifiek onderdeel. LeCoultre besloot om al deze vaklieden samen te brengen in de eerste manufactuur van Zwitserland. In 1860 werkten er al 60 mensen in deze nieuwe fabriek.  In 1974 is het aantal medewerkers al gestegen naar 200.

Door het samenbrengen van al deze vaklieden, konden deze hun kennis en ervaring gezamenlijk inzetten voor het ontwikkelen van steeds betere en complexere horloges.

Er werd een breed scala aan gecompliceerde uurwerken ontwikkeld, waaronder uurwerken met kwartierrepetitie, minutenrepetitie en diverse chronograven, al dan niet met fly-back functie. De fabriek van LeCoultre was het economische hart in de Vallee du Joux en was de drijvend kracht achter de horloge-industrie in de regio.

In 1877 geeft Antoine zijn aandelen door aan zijn drie zoons, welke het bedrijf een nieuwe naam geven;”LeCoultre & Cie”. In 1881 overlijd Antoine LeCoultre, kort nadat hij zijn laatste uitvinding heeft voltooid. Onder de leiding van zijn zoons groeit het bedrijf door. In 1890 heeft LeCoultre 500 medewerkers, welke samen 156 verschillende calibers maakten, waarvan er 31 tot de meest complexe op de markt behoorden.

LeCoultre produceert voor diverse andere merken

De ervaring van LeCoultre in de productie van hoogwaardige en gecompliceerde uurwerken blijft niet onopgemerkt. Zo start in 1902 een samenwerking met Patek Philippe, waarbij LeCoultre ruwe uurwerken, ook wel ebauches genoemd, levert aan Patek Philippe. Gedurende 30 jaar was LeCoultre een van de grootste leveranciers van ruwe uurwerken voor Patek Philippe. Ook in de jaren 60 worden er uurwerken geleverd aan Patek Philippe omdat Patek Philippe in die periode zelf problemen met een te kleine productiecapaciteit had. Tot op de dag van vandaag produceert Jeager-LeCoultre uurwerk voor diverse andere horlogemerken.

Jeager begint samen te werken met LeCoultre

De Franse horlogemaker Edmond Jeager was jarenlang de leverancier van horloges aan de Franse marine. Daarnaast had hij zelf een ultra-dun uurwerk uitgevonden en zocht een Zwitserse horlogeproducent die deze uurwerken in grotere aantallen kon gaan produceren. In 1903 kwam hij bij LeCoultre terecht.

Inmiddels was Jacques-David LeCoultre, de kleinzoon van Antoine LeCoultre, verantwoordelijk voor de productie binnen LeCoutre. Hij besloot de uitdaging aan de gaan en deze ultra-dunne uurwerken verder te ontwikkelen en produceren. In 1907 bracht LeCoultre het dunste uurwerk ter wereld op de markt, met een dikte van slechts 1,38mm.  In de jaren daarna ontstond een nauwe samenwerking tussen Jeager en LeCoultre.

Jean-Leon Ruetter vind in 1928 een klok uit welke blijft lopen zonder opwinden. De energie om de klok te laten lopen wordt gewonnen uit verschillen in temperatuur en luchtdruk. Jeager verkrijgt hier de patenten voor en samen met LeCoultre werd deze klok gedurende 10 jaar verder ontwikkeld. Uiteindelijk worden beide bedrijven samengevoegd in 1937 en worden de horloges en klokken vanaf dat moment verkocht onder de merknaam Jeager-LeCoultre.

Jeager-LeCoultre Reverso

In 1931 liet een van de polo-spelers, na een wedstrijd in India, zijn kapotte horloge zien aan zakenman Cesar de Trey . Hij vroeg hem of het mogelijk was om een horloge te maken wat niet kapot gaat tijdens het spelen van polo. Toen Cesar de Trey terugkwam in Zwitserland, legde hij het probleem voor aan Jaques-David LeCoultre. Er werd een horloge ontworpen met een rechthoekige kast, waarvan het horloge omgekeerd kan worden, zodat het glas beschermd is tegen schade tijdens het spelen van polo. Het ontwerp is door de tijd heen identiek gebleven. Vandaag de dag is de Jeager LeCoultre Reverso een van de meest bekende modellen uit de collectie.

Jeager LeCoultre Memovox

In 1959 bracht Jeager LeCoultre de Memovox op de markt. Dit horloge beschikte over een wekkerfunctie, een bijzonder bruikbare complicatie in die tijd. De naam Memovox werd afgeleid van de woorden “memory” en “voice”. Door een draaibare schijf in het midden van de wijzerplaat kon de tijd waarop het alarm afgaat ingesteld worden. Zodra dit tijdstip is aangebroken, wordt dit aan de drager kenbaar gemaakt met een luid rinkelend geluid. Tot op de dag vandaag maakt de Memovox deel uit van de collectie van Jeager LeCoultre.

Jeager-LeCoultre horloge veilen bij Veilinghuis de Ruiter

Wilt u liever niet direct verkopen dan is het een optie om uw Jeager-LeCoultre te veilen. Uw horloge zal worden aangeboden naast andere bekende luxe horlogemerken. Breitling, Omega, Rolex en nog vele andere topmerken. Bezoek één van onze kantoren en laat de waarde van uw Jeager-LeCoultre bepalen. De horloge expert zal u een voorstel doen. Wat is ongeveer de opbrengst, inzet en de veilingkosten. Alle aangeboden horloges worden in topstaat aangeboden en online gepromoot. Bij elke veiling van Veilinghuis de Ruiter wordt er een mooie veilingcatalogus uitgegeven.

Naast het aanbieden kunt u natuurlijk ook zelf een Jeager-LeCoultre horloge kopen op de veiling. Meld u aan en bied mee met internationale bieders. Wellicht wordt u de nieuwe eigenaar van een vintage Reverso, Master Controle of een Memovox horloge.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met één van onze kantoren in Nederland en België.