Welkom bij Horlogewisselkantoor

Inkoop en verkoop van luxe merkhorloges

Bekijk alle merken Bekijk alle locaties

Patek Philippe horloge verkopen, veilen of taxeren

Patek Philppe horloge verkopen

Patek Philippe horloge verkopen tegen een aantrekkelijke prijs? De vintage horloges zoals de Nautilus of de Calatrava zijn gewild onder horlogeliefhebbers. Wellicht bent u ook één of geweest en is het tijd om uw Patek Philippe horloge te verkopen. Dan bent u bij het Horlogewisselkantoor aan het juiste adres. Het in- en verkopen van top horloges is ons dagelijks werk. Het voordeel van Zwitserse horloges is de kwaliteit, duurzaamheid en exclusiviteit. Door deze belangrijke elementen brengen vintage horloges tegenwoordig een mooi bedrag bedrag op. Horlogeliefhebbers willen iets speciaals op de pols of in hun verzameling.

Patek Philippe maakt al jaren lang horloges van bijzondere kwaliteit. Zakhorloges bijvoorbeeld. Naast polshorloges zijn wij ook geïnteresseerd in gouden zakhorloges. Om u een goede waardebepaling te geven kun u het beste een bezoek brengen aan een van de locaties in Nederland en België. Daar wordt u horloge getaxeerd door experts. Wij in- en verkopen elke dag horloges en zijn goed bekend met de actuele verkoop waarde.

De oprichting door Antoine Norbert de Patek

Patek Philippe is een van de oudste horlogemerken welke sinds de oprichting ononderbroken in bedrijf is geweest. De geschiedenis begint bij Antoine Norbert de Patek, welke in 1812 werd geboren in Polen. Na een jarenlange militaire carrière, waarin hij diverse onderscheidingen kreeg toegekend, vestigde hij zich in Geneve. In deze stad raakte hij gefascineerd door het rijke erfgoed op het gebied van horlogemaken en aanverwante vakgebieden zoals graveren, emailleren en edelsmeden.

Patek zocht het contact op met andere immigranten en maakte zo kennis met de Poolse horlogemaker Francois Czapek. In 1939 richt Patek  samen met Czapek en Thomas Moreau (de oom van zijn vrouw) een horlogefabriek op, met als naam ‘Patek, Czapek & Co, Fabricants a Geneve’. De fabriek was zeer succesvol, maar er onderstonden onenigheden tussen Patek & Czapek, waardoor ze besloten hun samenwerking  na enkele jaren te beëindigden.

De samenwerking tussen Patek en Philippe

Patek ging opzoek naar een nieuwe compagnon en vond deze in de getalenteerde Franse horlogemaker Jean Adrien Philippe. Patek ontmoette hem op de Franse Industriële expositie in 1844. Philippe exposeerde op deze expositie met een door hemzelf uitgevonden horloge zonder opwindsleutel. Alle horloges werden in die tijd met een sleuteltje opgewonden en op tijd gezet. Jean-Adrien had een techniek ontwikkeld waarmee het horloge opgewonden en op tijd gezet werd met een opwindkroon. Patek en Philippe besloten om samen te gaan werken en de naam van het bedrijf werd in 1851 veranderd in Patek, Phillipe & Cie.

In 1845 werden de eerste zakhorloges geproduceerd met een opwindkroon, welke onder de naam Patek Philippe werden verkocht. In 1851 kocht Koningin Victoria van Groot-Brittannië twee van deze horloges. Een horloge voor haarzelf en een voor haar man Albert. Het horloge voor Koningin Victoria was bezet met roosgeslepen diamanten in de vorm van een boeket bloemen.  In 1868 werd het eerste Zwitserse polshorloge ter wereld door Patek Philippe gemaakt. Het horloge werd op bestelling gemaakt voor gravin Koscowicz van Hongarije.

Het overlijden van naamgevers Patek en Philippe

In 1875 gaat het steeds slechter met de gezondheid van Patek en in 1877 overlijd hij. Zijn zoon Leon deelde zijn vaders passie voor horlogemaken niet en trok zich terug uit het bedrijf. Hij ruilde zijn aandelen in het bedrijf in, in ruil voor een levenslange lijfrente, waarvan hij de rest van zijn leven heeft geleefd. Zijn rol werd overgenomen door zijn schoonzoon Joseph Antonine Benassy-Philippe.

In 1890 trad ook Jean Adrien Philippe terug uit het bedrijf en werd opgevolgd door zijn jongste zoon Joseph Emile Philippe. Het bedrijf werd voortgezet als een familiebedrijf, maar om het voortbestaan veilig te stellen werd het ongezet in een naamloze venootschap met zeven aandeelhouders. Het bedrijf kreeg als naam “Ancienne manufacture d’Horlogerie, Patek, Philippe & Cie, Societe Anonyme”.

Werken aan een internationale reputatie

Patek zag in dat ze groter moesten denken en dat ze aan de internationale reputatie en bekendheid van Patek Philippe moesten werken. Patek besloot om op reis naar onder andere Amerika om horloges te verkopen, ook al zou dit een gevaarlijk avontuur worden. Zo begon in 1851 een samenwerking met Tiffany & Co, een samenwerking welke tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat. Daarnaast wist hij tijdens zijn reis naar Amerika 150 horloges te verkopen, een gigantisch aantal gezien de kleine aantallen horloges welke Patek Philippe jaarlijks produceerde.

Patek was degene die streefde naar het allerbeste vakmanschap aan de buitenzijde van de horloges. Er werd gebruikt gemaakt van ambachten zoals graveren en emailleren en de kasten werden bezet met kostbare edelstenen. Hierdoor waren de horloges van Patek Philippe zeer luxueuze kunstwerken. Philippe was echter degene die naar technische perfectie streefde en de horloges technisch steeds beter en geavanceerder maakte. Zo perfectioneerde en patenteerde hij het horloge zonder opwindsleutel en ontwikkelde hij diverse nieuwe technieken.

Overname door de familie Stern

In 1932 komt de wereldwijde economie in een crisis door de beurscrash in de Verenigde Staten. De 12 jaar durende Grote Depressie welke volgde, zorgde ervoor dat ook Patek Philippe in financiële problemen kwam. Om een overname door een concurrent te voorkomen, werd contact gezocht met Charles en Jean Stern. Zij waren de eigenaren van Cadrans Stern Freres, een producent van extreme hoogwaardige wijzerplaten en de voorkeursleverancier van Patek Philippe.

Beide bedrijven hadden in de jaren daarvoor een vriendschappelijk relatie opgebouwd en ze deelden de visie om de het traditionele Zwitserse horlogemakers-ambacht te conserveren voor de toekomst. Naast hun financiële hulp aan Patek Philippe verkregen ze ook aandelen in het bedrijf. Een jaar later namen de gebroeders Stern het gehele bedrijf over.

Overigens zagen de gebroeders wel in dat de grote verschillen waren tussen een wijzerplaten fabriek en een horlogefabriek. Ze besloten daarom niet zelf de leiding te nemen bij Patek Philippe. In plaats daarvan haalden ze horloge-expert Jean Pfister weg bij concurrent Tavannes Watch Co en benoemde hem tot technisch directeur. Hij bekleedde deze functie tot zijn pensionering in 1958.

Patek Philippe Calatrava

De Patek Philippe Calatrava werd geïntroduceerd in hetzelfde jaar dat de gebroeders Stern eigenaar werden van Patek Philippe. De Calatrava was de eerste collectie van Patek Philippe en bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds.

De Calatrava was ontworpen als een elegant horloge. Het ontwerp werd gebaseerd op de Duitse Bauhaus stijl, waarbij de vorm werd afgeleid van de functie.

Patek Philippe tijdens de Quartz-crisis

Al in 1946 startte Patek Philippe, als een van de eerste horlogemerken, met het ontwikkelen van elektrische technieken voor horloges. Echter kreeg Patek Philippe het ook moeilijk tijdens de Quartz-crisis, welke begon in 1969. Er werd echter gekozen om Quartz techniek te gebruiken in een aantal modellen en verder vast te houden aan de traditionele mechanische horloges. In 1984 nam de belangstelling voor mechanisme horloges weer toe en sindsdien bleef Patek Philippe zich toeleggen op het produceren van zeer hoogwaardige mechanische horloges.

Patek Philippe Nautilus

Audemars Piguet, destijds de grootste concurrent van Patek Philippe, lanceerde in 1972 een luxueus sporthorloge, de Audemars Piguet Royal Oak. Het ontwerp werd gemaakt door de ontwerper Gerald Genta en was geïnspireerd op de patrijspoort van een schip. Gerald Genta had zijn sporen als ontwerper van horloges reeds verdiend door het ontwerpen van de Universal Geneve Polerouter en Omega Constellation. De Royal Oak was gemaakt van staal, had revolutionair ontwerp en was duurder was dan een gouden horloge van Patek Philippe.

Door het succes van de Royal Oak, besloot Patek Philippe dat zij ook een dergelijk stalen horloge wilde ontwikkelen. In 1974 gaf Patek Philippe de ontwerper Gerald Genta de opdracht op een eenzelfde luxueus stalen polshorloge voor Patek Philippe te ontwerpen. Het horloge voor Patek Philippe werd ook geïnspireerd op een patrijspoort, maar kreeg een totaal ander uiterlijk. Het horloge werd gelanceerd op Baselworld in 1976 en was aanvankelijk niet zo heel populair. Pas jaren later veranderde dat en vandaag de dag is de Nautilus een van de populairste modellen in de collectie van Patek Philippe.

Gecompliceerde horloges

Patek Philippe heeft een rijke geschiedenis in de productie van gecompliceerde horloges. Patek Philippe heeft in de geschiedenis vele gecompliceerde horloge gemaakt. Horloges met chronograaf, eeuwigdurende kalender en repetitiewerk zijn hierbij de meest voorkomende complicaties. Een van de beroemdste horloges uit de geschiedenis is de Patek Philippe Supercomplication. Dit horloge werd op bestelling gemaakt voor de Amerikaanse zakenman Henry Graves Jr. Hij gaf Patek Philippe in 1925 de opdracht om het meest complexe horloge ter wereld te maken, ongeacht de kosten daarvan.

Het horloge werd in 1933 opgeleverde en bezit 24 complicaties. Enkele van deze complicaties zijn een chronograaf, eeuwigdurende kalander, meerdere slagwerken met Westminster-slag en de tijd van zonsopkomst en zonsondergang in New York. Het horloge is 50 jaar lang het meest gecompliceerde horloge ter wereld geweest. Daarnaast is het ook het duurste horloge ter wereld. De laatste keer dat het horloge werd geveild, in november 2014, bracht het horloge 24 miljoen Amerikaanse Dollars op.

Patek Philippe horloge veilen bij Veilinghuis de Ruiter

Wilt u liever niet direct verkopen dan is het een optie om uw Patek Philippe te veilen. Uw horloge zal worden aangeboden naast andere bekende luxe horlogemerken. Breitling, Omega, Cartier en nog vele andere topmerken. Bezoek één van onze kantoren en laat de waarde van uw horloge bepalen. De horloge expert zal u een voorstel doen. Wat is ongeveer de opbrengst, inzet en de veilingkosten. Alle aangeboden horloges worden in topstaat aangeboden en online gepromoot. Bij elke veiling van Veilinghuis de Ruiter wordt er een mooie veilingcatalogus uitgegeven.

Naast het aanbieden kunt u natuurlijk ook zelf een Patek Philippe horloge kopen op de veiling. Meld u aan en bied mee met internationale bieders. Wellicht wordt u de nieuwe eigenaar van een vintage Nautilus, Calatrva, of een Grand Complications.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met één van onze kantoren in Nederland en België.