Welkom bij Horlogewisselkantoor

Inkoop en verkoop van luxe merkhorloges

Bekijk alle merken Bekijk alle locaties

Zenith horloge verkopen, veilen of taxeren

Zenith horloge verkopen

Zenith horloges worden al meer dan 100 jaar gemaakt. Misschien heeft u ook een vintage zakhorloge in het bezit en wilt u dit horloge verkopen. Het Goudwisselkantoor is het adres als het gaat om het kopen, verkopen en veilen van exclusieve horlogemerken. Zenith heeft in de jaren vele innovaties doorgevoerd zoals de iconische en legendarische El Primero. Deze vintage horloges hebben nog zeker een waarde wanneer u besluit deze te verkopen. Kom langs voor een vrijblijvende taxatie van uw Zenith horloge in één van de 80 locaties in Nederland en België.


Oprichter van Zenith Georges Favre-Jacot

Georges Favre-Jacot wil horloges anders produceren

Het verhaal van Zenith als horlogemerk begint als George Favre-Jacot in 1865 een horlogefabriek opent in het Zwitserse plaatsje Le Locle. Favre-Jacot was een briljante horlogemaker die op jonge leeftijd besloot een eigen horlogefabriek op te zetten.

Georges Favre-Jacot was naast horlogemaker ook vooral een ondernemer met revolutionaire ideeën. Hij zag dat bij het maken en samenstellen van horloges er niet echt efficiënt werd gewerkt. Destijds werden alle horlogeonderdelen op verschillende locaties gemaakt. Alle vaklieden hadden afzonderlijke werkplaatsen in de regio. De horlogeonderdelen werden vervolgens door een meester-horlogemaker in elkaar gezet tot werkende horloges. Dit proces moest sneller en efficiënter.

Naast de verschillende processen was de precisie van de onderdelen niet goed genoeg om zeer nauwkeurige horloges te maken.

Favre Jacot maakte in zijn fabriek gestandaardiseerde onderdelen met machines. Deze onderdelen waren onderling uitwisselbaar doordat de precisie waarmee ze geproduceerd werden veel groter was. Hiermee was zijn fabriek één van de voorlopers in de industrialisering van de Zwitserse horloge industrie.

Aanvankelijk richtte Zenith zich op de productie van nauwkeurige zakhorloges, maar in het begin van 20e eeuw werd het aantal producten uitgebreid. Er werd gestart met het maken van aanverwante producten zoals diverse soorten klokken, vliegtuiginstrumenten en marine-chronometers. Daarnaast werd ook begonnen met de productie van polshorloges.

De fabriek krijgt de naam “Zenith”

In 1911 was Favre-Jacot op zoek naar een naam voor een nieuw ontwikkeld uurwerk. Hij raakte ’s nachts geïnspireerde door het grote aantal sterren, welke hem deden denken aan de op elkaar ingrijpende onderdelen in een horloge uurwerk. Omdat het nieuwe uurwerk op vele vlakken verbeterd was ten opzichte van eerdere uurwerken, koos hij voor de naam Zenith.

Zenith is het hoogste punt van de hemel vanuit de waarnemer gezien. Later werd de astronomische oorsprong van de naam versterkt met een nieuw logo, een ster met vijf punten.

In de decennia daarna bleef Zenith zich toeleggen op de productie van horloges van hoge kwaliteit, evenals meetinstrumenten en chronometers. Zenith won zeer regelmatig prijzen in chronometer-competities, op tentoonstellingen en op exposities. Daarnaast maakte Zenith ook horloges met complicaties zoals automatische opwinding en chronograven. Zenith werkte voor de productie van chronograven samen met andere bedrijven die gespecialiseerd waren in de productie van chronograven. De twee belangrijkste leveranciers van chronograaf uurwerken waren Martel en Excelsior Park. Martel heeft vanaf 1926 chronograaf uurwerken aan Zenith geleverd en uiteindelijk werd Martel gekocht door Zenith in 1960.

De ontwikkeling van het El Primero uurwerk

De ontwikkeling van het iconische El Primero uurwerk

Tot de jaren 60 moesten alle chronograaf horloges met de hand worden opgewonden. Er kwam steeds meer vraag naar polshorloges die zichzelf kon opladen door beweging. Om aan deze vraag te voldoen onderstond er midden in de jaren 60 een competitie tussen horlogefabrikanten. Wie kon de eerste chronograaf met automatische opwinding op de markt kon brengen.

Ondanks de complexiteit ontstonden drie initiatieven. Zenith, Seiko en de Chronomatic groep.

De Chronomatic groep

Een samenwerking tussen Heuer, Breitling, Dubois Depraz en Buren, welke samenwerkten om een automatisch micro-rotor uurwerk van Buren te voorzien van een chronograafmodule.

Zenith

Zenith begon in 1962 en wilde in 1965 het uurwerk introduceren, ter ere van het honderdjarige bestaan van het horlogemerk. Echter legde Zenith de lat voor dit nieuwe uurwerk erg hoog. Het uurwerk moest een volledig geïntegreerd chronograaf uurwerk hebben met kolomwiel bediening. Ook moest het uurwerk een nauwkeurigheid van 1/10 seconde hebben, waardoor de frequentie van het uurwerk werd opgeschroefd naar 36.000 tikken per uur (10 per seconde). Door de complexiteit van het project duurde de ontwikkeling vier jaar langer dan vooraf gepland.

Op 10 januari 1969 werd tijdens een persconferentie de El Primero aangekondigd, een naam die “de eerste” betekend in het Spaans. Deze aankondiging was een technologische revolutie en stuurde een schok door de horloge industrie. De uurwerken van Seiko en de Chronomatic groep werden enkele maanden later aangekondigd, maar waren eerder te koop omdat Zenith moeilijkheden had om de productie van de El Primero op gang te krijgen.

Quartz horloges vervangen mechanische horloges

Later in 1969 bracht Seiko een Quartz horloge op de markt, wat het begin inluidde van de quartz crisis. Deze Quartz horloges waren goedkoper en nauwkeuriger dan mechanische horloges en wonnen wereldwijd razendsnel aan populariteit. De Zwitserse horlogefabrikanten twijfelden aan de quartz technologie en schakelden maar in kleine mate over op de productie van Quartz horloges. Ze hielden voornamelijk vast aan de productie van mechanische horloges, maar de interesse van consumenten wereldwijd nam razendsnel af. Doordat de verkopen van mechanische horloges kelderden, kwamen vrijwel alle Zwitserse merken in financiële problemen en Zenith was hierop geen uitzondering.

In 1972 werd Zenith overgenomen door een Amerikaanse fabrikanten van televisies, radio’s en andere elektronica, genaamd Zenith Radio Corporation. Zij zagen kansen om Quartz horloges te verkopen onder de naam Zenith. De kosten van de productie van mechanische uurwerken, met name de El Primero, waren hoog. In 1975 gaf de Amerikaanse eigenaar de opdracht om alle machines en gereedschappen welke nodig waren voor de productie van mechanische uurwerken te verkopen als schroot.

Charles Vermot verstopt alle machines en gereedschap

De El Primero wordt veilig gesteld

Charles Vermot was leidinggevende van de werkplaats waar de chronograven werden geassembleerd. Hij had zijn hele leven voor Zenith gewerkt en was vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van de El Primero. Vermot voorzag dat de crisis tijdelijk zou zijn en zag de enorme waarde in van de machines, gereedschappen en technische documentatie waarin Zenith zoveel had geïnvesteerd.

Hij besloot om de Amerikaanse opdracht te negeren en in het geheim de machines en technische documentatie veilig te stellen. Samen met een aantal anderen bracht hij ’s nachts alle machines, gereedschappen en technische documentatie die nodig waren voor de productie van de El Primero naar de zolder van een verlaten gebouw van Zenith. De ingang werd dicht gemetseld en Zenith stopte ondertussen volledig met de productie van mechanische horloges.

De El Primero vormt de redding van Zenith

In 1978 werd Zenith door de Zenith Radio Corporation verkocht aan een Zwitserse ondernemer. Zenith had de jaren daarvoor horloges gemaakt met Quartz uurwerken welke geleverd werden door ETA en Citizen. In het begin van de jaren 80 ontstond echter opnieuw interesse in mechanische uurwerken. Ebel zocht een uurwerk voor een automatische chronograaf en kocht de oude voorraad El Primero uurwerken, welke nog over waren uit het begin van de jaren 70.

In 1984 zocht Rolex een automatisch uurwerk als vervanger voor het handmatig opgewonden Valjoux 72 uurwerk in de Rolex Daytona. Het El primero uurwerk bleek uitermate geschikt als vervanger. Rolex had echter grote aantallen nodig en Charles Vermot vertelde pas toen aan de nieuwe eigenaar van Zenith dat hij alle machines, stempels en technische documenten jaren eerder had veiliggesteld. Doordat hij dit zeer secuur had gedaan, kon Zenith de productie van de El Primero snel opnieuw opstarten.

In 1988 werd een contract getekend waarin werd vastgelegd dat Zenith voor tien jaar uurwerken aan Rolex zou leveren. Rolex deed wel een aantal aanpassingen aan de uurwerken. De frequentie waarmee het uurwerk tikt werd verlaagd van 36.000 naar 28.800 tikken per uur, om slijtage te verminderen en onderhoudsintervallen te verlengen. Daarnaast werd het datum mechanisme verwijderd en werd het uurwerk opnieuw afgewerkt.

Naast Rolex en Ebel werden ook El Primero uurwerken geleverd aan vele andere horlogemerken. Zenith bracht zelf ook weer horloges met het El Primero uurwerk op de markt. De keuze van Charles Vermot om de El Primero te redden bleek de redding van Zenith. Doordat er opnieuw interesse was in hoogwaardige mechanische horloges uit Zwitserland kon Zenith herstellen van de quartz crisis.

In 1999 werd Zenith gekocht door de LVMH groep en vormt vandaag de dag samen met Hublot en Tag Heuer de horloge-divisie van LVMH groep.

Zenith horloge veilen door Veilinghuis de Ruiter

Zenith horloge veilen bij Veilinghuis de Ruiter

Wilt u liever niet direct verkopen dan is het mogelijk om uw Zenith horloge te veilen. Uw horloge zal worden aangeboden naast andere bekende luxe horlogemerken. Breitling, Omega, Baume & Mercier en nog vele andere topmerken. Bezoek één van onze kantoren in Nederland of België en laat de waarde van uw Zenith El Primero bepalen. De horloge expert zal u een voorstel doen. Wat is ongeveer de opbrengst, inzet en de veilingkosten. Alle aangeboden horloges worden in topstaat aangeboden en online gepromoot. Bij elke veiling van Veilinghuis de Ruiter wordt er een mooie veilingcatalogus uitgegeven.

Naast het aanbieden kunt u natuurlijk ook zelf een Zenith horloge kopen op de veiling. Meld u aan en bied mee met internationale bieders. Wellicht wordt u de nieuwe eigenaar van een vintage El Primero, Defy, Automatic of een vintage zakhorloge.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met één van onze kantoren in Nederland en België.