Welkom bij Horlogewisselkantoor

Inkoop en verkoop van luxe merkhorloges

Bekijk alle merken Bekijk alle locaties

Taxatie van horloges. Vrijblijvend of een officieel rapport

Taxatie van uw horloge

De reden om een taxatie van uw horloge uit te laten voeren kan verschillende redenen hebben. Het is vaak een verstandige beslissing om iets zwart op wit hebben. De verschillende redenen kunnen zijn:

  • Het horloge is een erfstuk en de waarde moet worden vastgesteld
  • Het horloge behoord tot een boedel verdeling bij overlijden of scheiding
  • De verzekering vraagt om een officieel taxatierapport
  • U wilt het horloge verkopen en wilt de waarde weten
  • U wilt het horloge aanbieden voor een veiling
  • Echtheid van het horloge bepalen

Taxatierapport van uw horloge

Een taxatierapport kan handig zijn of zelfs verplicht worden gesteld bij een erfenis, boedelscheiding of door een verzekeringsmaatschappij. Een officieel gedocumenteerd rapport waar de waarde van uw horloge in is vastgelegd door een expert. Ook bij het ontbreken van certificaten of andere documenten kan de waarde zonder taxatierapport behoorlijk verminderen. Vooral bij nieuwe en antieke horloges is het belangrijk dat u aanklopt bij een specialist als het Horlogewisselkantoor.

Kosten van een taxatierapport

Kosten van een officiële taxatie kunnen variëren. Elke klant heeft immers andere wensen. Onze taxateurs zullen samen met u bekijken wat de kosten zijn van het opmaken van het taxatierapport. Hiervoor dient u een bezoek te brengen aan een van onze kantoren.

Bepalen van het taxatiewaarde

Een taxatiewaarde van een horloge wordt vastgesteld door één van onze horloge experts. Deze houdt rekening met een aantal factoren om zo tot een goede en realistische taxatiewaarde te komen. Maar hoe wordt nou de waarde precies bepaald?

1 | Het merk

Horloges worden gemaakt door verschillende horlogemerken. Luxe exclusieve horloges kunnen meer of minder waard worden. Dat is afhankelijk van de vraag in de markt. Het merk is dus een zeer belangrijk onderdeel van de taxatie. De meeste exclusieve horloges komen uit Zwitserland en worden in kleinere oplages gemaakt. Dit soort horloges worden dan ook vaak nagemaakt. Het controleren op echtheid is topprioriteit.

2 | De staat van het horloge

De staat van uw horloge is natuurlijk heel belangrijk voor de waarde. Wanneer het horloge defecten heeft of schade heeft opgelopen, bijvoorbeeld waterschade, of een niet werkende chronograaf is dat niet positief voor de waarde. Het repareren van horloges behoord tot de mogelijkheden. Een horloge in een goede conditie is immers meer waard en zal dan ook een hogere taxatiewaarde vertegenwoordigen.

3 | Het bouwjaar of leeftijd van het horloge

De leeftijd van een horloge kan invloed hebben op de waarde. Vooral bij antieke horloges of verzamelhorloges speelt het bouwjaar een rol. Sommige bouwjaren zijn zeldzamer of meer geliefd. Vooral bij Rolex en Omega modellen speelt dat een belangrijke rol.

4 | Het Model

Er bestaan verschillende modellen horloges. Het ene model heeft een hogere marktwaarde, taxatiewaarde, dan het andere model. Zo heeft een herenmodel vaak meer waarde dan een damesmodel. Een model is trend gevoelig of juist niet. Daarom is het model horloge in combinatie met het horlogemerk een erg belangrijk onderdeel van de taxatie.

5 | Het type horloge

Horloges worden natuurlijk in verschillende uitvoeringen gemaakt. Het type horloge, bijvoorbeeld een pilot of diver type, is net als het model elk jaar of periode verschillend. Ook het type uurwerk heeft invloed want er zijn verschillende soorten. Quartz, handopwinder of een automaat. Bij automaten wordt bijvoorbeeld gekeken wat voor soort caliber automaat.

6 | Compleetheid van de opbergdoos en documentatie

Horloges met de originele doos en papieren hebben een hogere taxatiewaarde. Daarom is het ook belangrijk om deze goed te bewaren. Ook de eventuele onderhoudshistorie is belangrijk. Horloges met een automatisch uurwerk hebben geregeld onderhoud nodig. Wanneer een opbergdoos ontbreekt en het horloge een onderhoudsbeurt heeft gehad verstrekt het horlogemerk vaak een servicedoos + onderhoudspapieren neem deze graag ook mee etc.

7 | Marktprijs/Marktwaarde

De taxatiewaarde wordt bepaald door de punten die hierboven zijn omschreven. De belangrijkste factor is De Marktprijs. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Worden er veel van hetzelfde aangeboden of is uw horloge speciaal of zeer intrek bij consumenten. De exacte marktwaarde is ook moeilijk te bepalen en kan elk jaar anders zijn omdat horlogemerken ieder jaar weer nieuw modellen uitgeven. Daarom is het ook belangrijk om geregeld een nieuw taxatierapport op te laten maken.

Horloge verkopen na taxatie?

Wanneer de prijs is bepaald heeft u de mogelijkheid om het horloge direct te verkopen. Hiervoor is niet speciaal een taxatierapport nodig. De horloge expert zal direct een bod doen naar aanleiding van de hierboven genoemde punten.

Het Horlogewisselkantoor is onderdeel van het Goudwisselkantoor en heeft meer dan 35 ervaring. Wij zijn een serieus en betrouwbaar bedrijf dat meer dan 80 locaties in Nederland en België. Laat uw horloge door ons gratis en vrijblijvend taxeren. Wij kopen uw horloge tegen reële marktprijzen en tegen een contante betaling. U kunt tijdens het bezoek al uw vragen stellen aan onze taxateur.